Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 3 Hommage à Satie

Deze hommage aan Erik Satie (1866 - 1925) is sterk geïnspireerd door het uitstekende album "Hommage" van Joop Stokkermans uit 1982 (Universal Songs, Holland B.V.), waarin hij pianostukken biedt in de stijl van grote componisten zoals o.a. Mozart, Schubert, Chopin, Ravel en Rachmaninoff. Ook bevat het een "Satiere", een hommage aan Satie, die de directe aanleiding gaf zelf ook een hommage aan Erik Satie te brengen, in de stijl van diens bekende Gymnopédies.

Dit opus 3 is geschreven op zaterdagmiddag 27 juli 1985, terwijl mijn vader naast de piano een middagdutje aan het doen was. Het rustige karakter van dit stuk in Satie-stijl kwam daarbij goed uit, ik kon immers niet te onrustig spelen !
Bijna negen jaar later heb ik dit stuk gespeeld op de herdenkingsdienst aan de vooravond van zijn crematie.

Aanvankelijk domineren de grote septiem akkoorden ter ondersteuning van de eenvoudige melodie. Later worden ook andere harmonieën gebruikt (kleine septiem akkoorden) bij de doorwerking. Het stuk sluit verrassend af met een toonsoortvreemd akkoord.


Meer dan dertig jaar later heb ik dit vroege stuk bewerkt voor cello en piano (opus 3 nummer 2). Aanleiding is dat ik met onze Bart de Gymnopédies van Satie in een bewerking voor cello en piano aan het spelen was en me toen bedacht dat deze Hommage zich daar ook zo voor leent. Nu kunnen we ook dit stuk samen spelen (door zijn vader ruim voor zijn geboorte geschreven).
Van deze bewerking heb ik weer later een weergave gemaakt met StaffPad (en Tina Guo cello library).


Nog een jaar later heb ik om dezelfde reden nog een tweede stuk geschreven in deze stijl, en wel opus 72. Deze "Gymnopédie" is er ook in meerdere versies: zowel voor piano, voor cello en piano en voor fluit en piano.


op.3 nr.1 Voor piano solo:

op.3 nr.2 Partituur voor cello en piano:
Losse cello partij:


Langzame uitvoering van "Hommage à Satie" gebruikt bij basismeditatie