Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 72 Gymnopédie

Op de laatste dag van 2017 is deze "Gymnopédie" onstaan voor piano solo. De directe aanleiding was enerzijds de prachtige vertolking van de originele Gymnopédie van Satie door onze Bart op cello. Anderzijds vind ik het een sport om allerlei stukjes te schrijven met een welluidende en passende franse titel en de naam "Gymnopédie" ontbrak nog in het lijstje; vandaar.
Overigens pretendeer ik met dit stuk absoluut geen originaliteit, het is een imitatie van de ijzersterke formule die Satie bedacht heeft. Het bouwt echter wel voort op mijn eigen opus 3 die ik maar liefst ruim 32 jaar eerder heb geschreven. Immers, deze "Hommage à Satie" is ook een Gymnopédie in de stijl van Satie.

Gezien de aanleiding voor dit stuk is er natuurlijk ook een versie voor cello en piano waar de lange lijnen volledig tot hun recht komen.
Aansluitend heb ik ook een versie voor fluit en piano gemaakt, maar dit is geen directe transcriptie. Om de fluitist ook tijdig adem te laten halen zijn een aantal overbindingsbogen komen te vervallen.

Op 23 maart 2018 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com de Gymnopédie als "Tune of the Day" gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=3399

op.72 nr.1 Voor piano solo:

op.72 nr.2 Partituur voor cello en piano:
Losse cello partij:

op.72 nr.3 Partituur voor fluit en piano:
Losse fluit partij:

flutetunes partij & partituur:
flutetunes audio tracks:
flutetunes play-along acc.:


Weergave van "Gymnopédie" voor cello en piano
door StaffPad (met Tina Guo cello "espressivo")