Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 5 Andantino

Het opus 5 (ontstaan in september 1985) is het eerste stuk voor fluit en piano met een voorspel. De fluit zwijgt de eerste twee regels om de piano de gelegenheid te geven in een reeks akkoorden zowel consonanten als dissonanten in een dynamisch spectrum te plaatsen die middels een orgelpunt tot rust komen. Dit enigszins ge´nspireerd op Chopin's Prelude op. 45 dat ook begint met een voorspel van louter akkoorden.

Het voorspel dient als opmaat voor de bijzonder melodieuze inzet van de fluit, hetgeen daarna door de piano overgenomen wordt. Na een relatief ingetogen middendeel in majeur volgt de fluit met een reprise van het mineure hoofdthema in een stralend hoge ligging.

Op 13 december 2021 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com het Andantino als "Tune of the Day" gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=4773

Vlak voor deze publicatie heb ik de frasering aangescherpt en heel veel boogjes toegevoegd. In het origineel had ik helemaal geen bogen genoteerd, en ontbraken deze legatobogen, zoals te zien is in de originele manuscripten.

Partituur:
Fluitpartij:
flutetunes partij & partituur:
flutetunes audio tracks:
flutetunes play-along acc.: