Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 63 Song4You & Song4Me

Song4You

Het nummer "Song4You" is een poging om eens wat vlotters te schrijven: dit keer geen gevoelig gezwijmel maar een vlotte deun gebaseerd op een dalende baslijn, aanvankelijk bedoeld voor altsaxofoon (met piano begeleiding). Maar later bleek dit nummer wat beter uitvoerbaar door cello en piano en vooral ook door dwarsfluit en piano.
Het lyrische middendeel contrasteert met de hoekdelen en is sterk geÔnspireerd op het "Quando corpus morietur" uit het Stabat Mater van Joseph Haydn. Vooral hier is de keuze voor de cello op zijn plaats.

Qua structuur is dit nummer gebaseerd op een redelijk klassiek akkoordenschema met aanvankelijk een dalende, lopende bas. Na verloop van tijd vertoont de pianobegeleiding meer omspelingen om in het middendeel een belangrijke rol te spelen met de steeds verschuivende harmonieŽn boven de langzame solo-lijn. In de reprise keert het thema terug in een hoger register.

Song4Me

Enige maanden later heb ook nog een "Song4Me" geschreven, inderdaad: helemaal voor mijzelf. Daarom ook weer gewoon een stuk voor piano solo en ook dit maal is het in de bekende eigen stijl en komen veel bekende elementen terug uit eerdere pianostukjes. Het is voor mij steeds weer een uitdaging om origineel te zijn, maar anderzijds is dit wat ik mooi vind en is dit kennelijk mijn muzikale handtekening. Het zij zo.

Dit "lied voor mezelf" begint na een kort figuratief voorspel met een eerste thema van acht maten (in e-klein) wat direct herhaald wordt met een alternatieve slotwending. In een soort na-ijlende passage moduleert het stuk naar e-groot, waarna de doorwerking van het eerste thema volgt, te beginnen in e-groot maar direct vervolgend in de paralleltoonsoort van gis-klein. Na een kort tussenspel (een tonale variatie op het eerdere voorspel) volgt een tweede vergelijkbaar thema (in cis-klein) wat snel heftiger wordt met accenten in de bas en uitmondt in een "Trugschluss", gevolgd door een naspel waarin mildere variaties van de slotfrase te horen zijn. Daarna klinkt het oorspronkelijke thema lieflijk in een hogere ligging met aan het eind een kleine omspeling, gevolgd door een sonore herhaling in het lagere register die langzaam wegsterft. Tot slot weerklinkt het openingsthema licht gevarieerd in het oorspronkelijke register, waarna het stuk met een normale cadens afsluit.

Later heb ik het stuk ook omgewerkt naar een versie voor altsaxofoon en piano.

Song4Us

Het idee was dat er ook nog eens een "Song4Us" zou komen, een stuk in een bezetting voor meerdere gezinsleden om samen te spelen. Maar dat is er (nog) nooit van gekomen.

Sinfonietta Pastorale

Wat er wel later is bijgekomen is, is een bewerking van de "Song4Me" voor orkest. Vanwege het karakter heb ik het "Sinfonietta Pastorale" genoemd, een kort symfonisch stuk met een landelijk karakter. Mijn kleine, vriendelijke symfonie :-)


op.63 nr.1 Song4You Partituur voor cello (of fluit) en piano:
Losse cello partij:
Losse fluit partij:
Losse altsaxofoon partij:

flutetunes partij & partituur:
flutetunes audio tracks:
flutetunes play-along acc.:

op.63 nr.2 Song4Me Partij voor piano solo:

op.63 nr.3 Sinfonietta Pastorale Partituur voor orkest: