Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 88 Songs for Arianna

op.88 nr.1 Welkom bij Arianna

Als zanger van het Arianna kwintet heb ik een kort welkomslied gemaakt waarin het kwintet het publiek welkom heet en de vijf zangers zich kort voorstellen. Voor gebruik als opening van een concert van het Arianna kwintet. Het muzikaal thematisch materiaal is enigszins gebaseerd op de eerdere "Hymne Symphonique".
Op zaterdag 26 maart 2022 heeft het Arianna kwintet zich middels dit lied voorgesteld bij aanvang van hun concert.

op.88 nr.2 Flowers for Men

Voor een concert met als thema "Veldboeket" was het Arianna kwintet op zoek naar vijfstemmige koormuziek over bloemen. Ik ben op internet op zoek gegaan naar een buikbare tekst en vond die bij niemand minder dan William Shakespeare. Een kort fragment uit het toneelstuk "The Winter's Tale" (Wintersprookje) bevat de nodige bloemennamen en werd mede daarom de tekst om op muziek te zetten. Het resultaat is het kwintet "Flowers for Men", uiteraard opgedragen aan het Arianna kwintet. Ik heb gekozen voor de titel “Flowers for Men” maar laat daarmee uitdrukkelijk in het midden of dat nu “bloemen voor mensen” of “bloemen voor mannen” betekent... (of ze nu middle-aged zijn of niet).
Op zaterdag 18 juni 2022 is dit stuk dan ook daadwerkelijk door het Arianna kwintet in première uitgevoerd tijdens het betreffende bloemenconcert, resulterend in een recensie waarin gesproken wordt van "een hoogstaande compositie die helemaal niet misstond tussen de andere composities van bekende namen".

Op zondag 27 november 2022 is dit stuk voor een tweede maal uitgevoerd op een concert in Mariendaal, ook in Sint-Oedenrode. De recensie heeft het ditmaal over “een streling voor het oor” in deze “ode” aan de man die bloemen kreeg.

De bladmuziek van "Flowers for Men" is ook beschikbaar via CPDL.

op.88 nr.3 Bright light from a star afar

Voor het volgende concert met het Arianna kwintet (een Kerstconcert) heb ik een vijfstemmige Kerstlied geschreven wat goed past bij de omvang van de vijf stemmen van het Arianna kwintet. Ditmaal is de tekst van eigen hand en bevat het korte frasen die verwijzen naar het Driekoningenverhaal. De muziek begint met een stralende solo van de sopraan en bouwt gaandeweg op naar vierstemming- en vijfstemmigheid. Daarna begint het opnieuw solistisch, ditmaal vanuit de tenor en bouwt het weer op naar vijfstemmigheid. Vervolgens nog tweemaal een reprise hiervan opweg naar een uitbundig slot als lofzang op de nieuwgeboren koning.

Op vrijdag 16 december 2022 is dit stuk door het Arianna kwintet in première uitgevoerd tijdens haar Kerstconcert in Eindhoven.

De bladmuziek van "Bright light from a star afar" is ook beschikbaar via CPDL.

op.88 nr.4 Head up high, my friend

Voor het jublieumconcert was er behoefte aan een mannenduet over Theseus die spijt had dat hij Arianna heeft verlaten. In dit duet voor tenor en bas op tekst van Manja Geijsel bezingen twee vrienden van Theseus dat hij er niet zo mee moet zitten, er zijn immers zoveel andere vrouwen ....

Op het jubileumconcert van het Arianna-kwintet op 13 januari 2024 is "Head up high, my friend" in première gegaan, een concert waarover deze recensie is verschenen in de Mooi Rooi krant.

op.88 nr.5 Amor's fire

Voor het jubileumconcert van het Arianna-kwintet was er behoefte aan een afsluitend stuk waar iedereen aan kon nemen. Tekstschrijfster Manja zong ook graag mee, vandaar dit sextet voor het concert van het kwintet. En omdat er ook een pianist was voor een ander stuk, heb ik hier ook een pianopartij aan toegevoegd. Het stuk is echter ook a capella uit te voeren. In de tekst van de hand van Manja Geijsel komen meerdere aspecten van het verhaal bij elkaar die eerder aan bod zijn gekomen in andere stukken van dit jubileumconcert: “remember me, sing we and chant it, ...).

Op het jubileumconcert van het Arianna-kwintet op 13 januari 2024 is "Amor's fire" in première gegaan, zoals ook genoemd in de recensie in de Mooi Rooi krant.

De bladmuziek van "Amor's fire" is ook beschikbaar via CPDL.


Welkom bij Arianna op.88 nr.1

Flowers for Men op.88 nr.2

Bright light from a star afar op.88 nr.3

Head up high, my friend op.88 nr.4

Amor's fire - koor & piano op.88 nr.5
Amor's fire - koor a capella


Martin en Paul zingen het mannenduet