Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 96 Shades

op.96 nr.1 Soothing Shades
Dit werkje is het resultaat van een compositieopdracht waarbij het uitgangspunt was om in 1 minuut de woorden "baldadig", "melancholiek" en "ingetogen" uit te beelden. Het resultaat is een korte compositie voor orkest wat zeer uitbundig begint met koperblazers waarbij zowel een klarinet als een es-klarinet hun eigen partij "er doorheen spelen", dit teneinde de baldadigheid uit te beelden. Na een bevestigdende code neemt de harp het over om de althobo welkom te heten voor een zeer melancholige melodie. Tenslotte een zeer ingetogen einde met vooral stijkers.

op.96 nr.2 Autumn Shades
Bij de daaropvolgende compositieopdracht dacht dat de opdracht was om in anderhalve minuut herfstsferen uit te beelden op basis van een onregelmatige maatsoort. Dit bleek echter een misverstand, maar daar kwam ik pas achter toen ik de compositie grotendeels af had. De "Autumn Shades" staan in 5/4 maat en begint met een melodie gespeeld door een solo klarinet, beantwoord door strijkers = die het thema overnemen en verder doorwerken waar de klarinet zich weer bijvoegt.

op.96 nr.3 Winter Shades
De werkelijke compositieopdracht ging erom om in anderhalve minuut wintersferen uit te beelden op basis van een onregelmatige maatsoort. Dit is een iets ander werkje geworden: de strijkers beginnen hoog met ook een flageolet om de ijzige kou uit te beelden. Langzaam maar zeker dalen de strijkers wat af en ontstaat er een warmere klank waarna een nieuw thema in 7/8 maat canonisch inzet om het geheel na een laatste climax af te sluiten.

op.96 nr.4 Spring Shades
Het gezegde is "Wie A zegt moet B zeggen" en daarom is er ook een derde seizoen verklankt, resulterend in de "Spring Shades". Deze "lentetinten" is een stuk van ook precies 90 seconden, en ook uitsluitend voor strijkers, maar wel gewoon in 4/4 maat. De video animatie is met zelfgemaakte foto's van het Griekse eiland Samos.

op.96 nr.5 Summer Shades
Deze verzameling is natuurlijk pas compleet als alle vier de jaargetijden zijn verklant, vandaar ook de "Summer Shades". Deze "zomerklanken" is ook een stuk van 90 seconden, en ook uitsluitend voor strijkers, maar dit maal in 3/4 maat. De foto animatie is met zelfgemaakte foto's van het bloemeneiland Mainau.


Soothing Shades op.96 nr.1
Autumn Shades op.96 nr.2
Winter Shades op.96 nr.3
Spring Shades op.96 nr.4
Summer Shades op.96 nr.5


"Soothing Shades" met kunst van Alena Aenami


"Autumn Shades" met vakantiefoto's van Koen Merkus


"Winter Shades"


"Spring Shades" met foto's van het Griekse eiland Samos