Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 97 Silver Melted into Sounds

Het opus 97 "Silver Melted into Sounds" is een reactie op de “Call for Compositions” door de Wright State University School of Fine and Performing Arts waarin componisten worden uitgenodigd om muziek te schrijven die geďnspireerd is door de Afro-Amerikaanse dichter Paul Laurence Dunbar.
Qua bezetting dienen de composities geschreven te worden voor koor, strijkorkest of concert band “at the performance level of a high school, Grade 3 ensemble”.

op.97 nr.1 "Thou art my Lute” voor koor
Specifiek sprak het gedichtThou art my Lute” me aan vanwege de rijm en het duidelijke ritme in deze poëtische tekst.

De vier coupletten heb ik achtereenvolgens gezet voor solo stem, duet, terzet en vierstemmig koor met het idee van een uitvoering op een middelbare school in gedachten.

op.97 nr.2 "Thou art my Lute” voor orkest
Uitgaande van de melodie van "Thou art my Lute” heb ik een bewerking gemaakt voor strijkorkest. De cello opent solo met het thema, waarbij na een kort tussenspel alle strijkers zich daarbij voegen, gevolgd door een kort tweede intermezzo en een finale waarbij het volle strijkorkest de melodie nog eenmaal laat klinken, ditmaal in het hogere octaaf en met een vertragend einde (net als bij de koorversie).


Overigens maakte ik als blanke westerse man natuurlijk geen schijn van kans op dit festival, waar prioriteit werd gegeven aan BIPOC, vrouwelijke en non-binaire componisten; ik heb de finale dan ook niet bereikt.

En het is er ook niet meer van gekomen om ook een versie voor concert band te maken.


"Thou art my Lute” voor koor op.97 nr.1
"Thou art my Lute” voor strijkorkest op.97 nr.2