Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 7 Allegretto

Het opus 7 voor fluit en piano begint met een opvallend frivool voorspel (met syncopen en stacatto noten in de bas). Daarna volgt een tweestemmige canon waarin fluit en piano elkaar "achtervolgen".

Centraal in dit stuk staat een zeer lang uitgesponnen melodie in de fluit die hoogtepunt na hoogtepunt bereikt. Na een reprise van het frivole voorspel sluit dit stuk af met een dramatisch epiloog waarin naar de melodie van de canon terugverwezen wordt.

Dit frivole voorspel met syncopen is geinspireerd op het lied "Dichter kom uit je toren wat ik destijds (oktober 1985) aan het bestuderen was. De zangerige melodie in het centrale deel is ge´nspireerd door het "Stabat Mater" van Guiseppe Verdi wat we op dat moment aan het instuderen waren met studentenkoor "Vokollage" (zie ook opus 6).

Op 9 juli 2018 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com het Allegretto als "Tune of the Day"gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=3509. Vlak voor deze publicatie heb ik de punctering aangescherpt in het voor- en naspel en dynamische tekens toegevoegd.

Partituur:
Fluitpartij:

flutetunes partij & partituur:
flutetunes audio tracks:
flutetunes play-along acc.: