Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 8 Dat jij daar ontstond

De tekst "Dat jij daar ontstond" is al op jeugdige leeftijd geschreven door Annemieke Buter. Met haar repeteerde ik in die tijd (~1986) regelmatig diverse liederen (o.a. van Fauré) en zo ontstond de behoefte te komen tot een gezamenlijke productie. Vandaar dat ik op basis van deze text dit lied voor sopraan en piano heb geschreven.

De eerste regels van "Dat jij daar ontstond, waar ik zo eenzaam huilde" behoren tot de meest gewaagde in mijn gehele oevre, vanwege de spannende zangpartij vol leidtonen, ondersteund door grote akkoorden uit relatief onverwante toonsoorten. Vanaf de "witte sneeuwgewaden" is de stijl weer herkenbaar, waarna het langzaam maar zeker overgaat in muzikale verstilling.
Destijds beschouwde ik dit lied als "onzingbaar", maar inmiddels weet ik wel beter. Desalniettemin vraagt dit juweeltje toch wel het nodige van de zangeres.

Hoewel ik dit lied vaak met de dichteres heb gerepeteeerd, heeft dat nooit tot een audio opname geleid. Maar dankzij StaffPad is er een synthetische rendering (met VOXOS solo voice) als audio "opname" die een toch een beeld geeft van de muzikale intentie en sfeer.

Zie ook opus 10: "Waaiende tranen" het andere lied uit deze korte cyclus, en opus 25, een heel andere (ook korte) liederencyclus.