Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 10 Waaiende tranen

De zeer poŽtische tekst "Waaiende tranen" van de hand van Annemieke Buter is op muziek gezet naar aanleiding van het ontstaan van het lied "Dat jij daar ontstond" (opus 8). Beide liederen vormen eigenlijk een cyclus (die qua opus nummering helaas doorbroken wordt door de fluitsonate opus 9).

De tekst "Waaienden tranen, de devote bladerenzee" gaf aanleiding tot ritmewisselingen binnen de driedelige maatsoort (3 x 2 = 2 x 3).
Wat verder opmerkelijk is aan dit lied is het feit dat de pianobegeleiding een eigen tegen-thema heeft dat in allerlei ritmische en dynamische gedaanten optreedt (in drieŽn, in vieren, in een hoge ligging, in een lage ligging, zowel pianissimo als fortissimo). Dit thema komt in de zangpartij echter niet voor!
Tenslotte is het vermeldenswaard dat de "ascetische neigingen" in het middendeel aanleiding hebben gegeven tot een waardig recitatief.

Hoewel ik dit lied (net als opus 8) vaak met de dichteres heb gerepeteeerd, heeft dat nooit tot een audio opname geleid. Maar dankzij StaffPad is er een synthetische rendering (met VOXOS solo voice) als audio "opname" die een toch een beeld geeft van de muzikale intentie en sfeer.

Zie ook opus 25, een andere korte cyclus van twee liederen.