Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 38 Trumpet Voluntary

Na een eerste muziekavond met collega's vroeg een collega die bŁgel speelt of ik een stuk wilde schrijven voor zijn instrument, dit ter gelegenheid van een tweede muziekavond met collega's. Dit was de aanleiding voor deze "Trumpet Voluntary", het eerste stuk voor de bezetting "trompet en piano".

Dit stuk begint (na een voorspel door de piano) met de expositie van thema, begeleid door o.m. een lopende bas in de piano. In de doorwerking straalt de trompet het thema forte in de parallel toonsoort. Na een kort tussenspel van de piano speelt de trompet een tegenthema in een lager register wat in tweede instantie opgestuwd wordt door verminderde akkoorden. Hierna grijpt de piano terug op het beginthema in de karakteristieke grootse meastoso stijl. De trompet komt vervolgens met ritmische variaties en omspelingen die overgaan in virtuose ladderfiguren die naar een hoogtepunt stuwen. Een kort tussenspel markeert de overgang naar de reprise, eerst het originele thema, daarna een stuwende variatie als finale die middels omspelingen naar de slotnoot crescendeert.

Enige maanden later ontstond er de gelegenheid om dit stuk opnieuw uit te voeren (op de volgende muziekavond met collega's), en toen heb ik een cadens voor de solo trompet (dan wel bŁgel) ingevoegd, vlak voor het einde. Dit vormde versie twee van deze compositie.

Om het stuk met mijn zoon op klarinet uit te kunnen voeren heb ik er ook een partij voor Bes-klarinet gemaakt, zowel voor de versie zonder als met de uitdagende solo cadens. Hierbij is de naam passend gewijzigd naar "Clarinet Voluntary".

Om het stuk ook met mijn vrouw op altsaxofoon uit te kunnen voeren heb ik er later nog een partij voor Es-instrument bijgevoegd, ook weer zowel zonder als met de solo cadens. Hierbij is de naam passend gewijzigd naar "Saxophone Voluntary".

Tenslotte heb ik ook van dit stuk een arrangement gemaakt voor fluit en piano, uiteraard genaamd "Flute Voluntary". Dit met het oog op publicatie door de Amerikaanse WEB-site FluteTunes
die op 15 april 2023 de Flute Voluntary als "Tune of the Day" heeft gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=5268


Versie 1, zonder cadens: Partituur:
Trompet partij:
Clarinet partij:
Altsaxofoon partij:
Fluit partij:

Versie 2, met cadens: Partituur:
Trompet partij:
Klarinet partij:
Altsaxofoon partij:
Fluit partij:

flutetunes partij & partituur:
flutetunes audio tracks:
flutetunes play-along acc.: