Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 37 Child of the Rainbow

Naar aanleiding van het succes van het Otherwise lied voor het Otherwise koor, ontstond er de behoefte nog een lied te schrijven voor dit gezelschap.

Opnieuw kwam Toos van Raaij met een zeer bruikbare tekst.
Zelf geeft ze daarop de volgende toelichting:

"Inspiratie voor de tekst "Child of the Rainbow" deed ik op bij het lezen van de legende van Kuyichi (de Peruaanse god van de regenboog).
Volgens de legende ontnam Kuyichi de regenboog zijn kleuren vanwege alle onrecht in de wereld. De kleuren zouden pas terugkomen zodra het recht voldoende hersteld was.
En om de god van de regenboog gunstig te stemmen dragen de indianen in de Andes bontgekleurde poncho's."

Deze tekst heeft dus betrekking op het milieu, onze eigen leefomgeving. Omdat dit al vaker aan de orde is gesteld weten we het eigenlijk wel, maar ondertussen hebben we nog altijd niet genoeg leergeld betaald. "So rush, the candle is burning two-sided!" roept een beeld op van de aarde als een kaars die aan beide zijden dubbelsnel wordt opgebrand door onze verspillende wijze van leven. Het lied is een oproep om snel zuiniger te gaan zijn op de giften van de natuur. "Sla acht op de wereld en zijn schepselen!" is de centrale uitroep, waar de mannen bovendien nog aan toevoegen: "Ban het graaien uit en ban het haten uit!"

Muzikaal gezien zitten er diverse soorten opbouw in: van een verstild recitatief naar een ritmisch refrein en van eenstemmigheid naar meerstemmigheid. Zowel de drie coupletten als het refrein beginnen eenstemmig en drie van de vier delen eindigen vierstemmig. Bij couplet twee en drie bouwt dit stapsgewijs op door van eenstemmig vrouwenkoor via tweestemmig vrouwenkoor naar vierstemmig gemend koor uit te groeien. De climax zit steeds aan het eind. De melodie volgt de tekst zeer nauw, op de piano veelal sober begeleid door louter akkoorden.

Om de saxoniste die ook aan de Otherwise concerten meedoet ook een rol te kunnen geven is er (veel later) een tweede versie gemaakt met een extra stem voor de altsaxofoon. Nadat haar rol later overgenomen is door een klarinettist, is er een derde versie gemaakt met klarinet.

Helaas is er nooit een goede opname gemaakt van de uitvoeringen van dit lied door het Otherwise koor, maar dankzij StaffPad is er toch een weergave die een goed beeld geeft.

op.37 no.1 Partituur:
op.37 no.1 Koorpartij:
op.37 no.1&2 Bassistpartij:

op.37 no.2 Partituur:
op.37 no.2 Koorpartij:
op.37 no.2 Altsax partij:

op.37 no.3 Partituur:
op.37 no.3 Klarinet partij: