Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 55 Contemplation

Opnieuw een compositie voor piano solo, dit maal enigszins geinspireerd op het pianostuk "The River flows in you" van Yiruma wat ik recentelijk had voorgedragen en wat mijn inziens tot mijmering aanzet. Deze "contemplation" is een poging om ook een "spheervol" stukje pianomuziek te schrijven wat tot reflectie zou kunnen aanzetten.

Het beschouwende stuk heeft iets van een korte vorm van 'minimal music' en opent met een eenvoudig thema wat steeds herhaald wordt, in diverse liggingen met echo effecten, zowel in mineur als in majeur. Na vier regels ontspint er zich een opbouw van een soort 'stretto variatie' die uitmondt in een dalende sequens die afsluit met een halfslot cadens in een heel dunne ligging.
Na de fermate een andere, somberder sfeer in een lager tempo, in de vertrouwde stijl vol septiemen met vaak de terts in de melodie, een tussenstuk dat eveneens eindigt op een fermate. Na deze laatste fermate keert het oorspronkelijke tempo en thema terug, maar eerst in de subdominant, later terugmodulerend naar de oorspronkelijke toonsoort (a klein). De reprise van de eerdere opbouw met stretto variatie mondt deze keer uit in een dalende toonladder naar een slotakkoord in lage ligging, waarna het thema nog één keer in de verte zacht te horen is.

Gevraagd naar een reactie na het beluisteren van dit stuk werd het volgende beeld geschetst (voor in een film):
"Een koets met paarden reist door het landschap, komt door slecht weer in de modder vast te zitten, wordt vlotgetrokken en reist weer verder door het fraaie landschap".

Enige maanden na het schrijven van dit opus is dit (en een paar andere Spheren stukjes) gebruikt voor mediatie oefeningen die horen bij het boek "Heilige aandacht" van Francien van de Beek over westerse meditatie op Christelijke grondslag. In het bijzonder is deze "Contemplation" in een langzame vorm gebuikt voor het meditatiefilmpje met de Basis meditatie aandachtig leven.Eigen uitvoering van "Contemplation" door Paul Merkus zelfLangzame uitvoering van "Contemplation" gebruikt bij meditatie aandachtig leven