Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 66 Ballade

Dit stuk voor fluit en piano is getiteld "Ballade".
De aanleiding voor het schrijven van dit stuk was de vondst van onderstaande kladje van muziek fragment in mijn eigen archief, iets wat daar zeker 10 jaar onopgemerkt moet hebben gelegen.

fragment

Ik heb het als een uitdaging voor mezelf opgevat om een volwaardig muziekstuk te schrijven, uitgaande van alleen dit fragment. Uiteindelijk is dit fragment (in aangepaste vorm) het voorspel geworden voor de "Ballade" voor fluit en piano.

In feite is deze "Ballade" een soort vijfluik geworden waarbij de vijf verschillende pagina's bladmuziek als de luiken fungeren.
De eerste bladzijde is het voorspel plus de eerste frase van de fluit die eigenlijk ook een soort inleiding vormt. De twee bladzijde is meer thematisch en mondt uit in een eerste tussenspel van de piano waarna de fluit beweeglijker wordt en naar een hoogtepunt gaat in het hogere register. Hierna volgt een tweede tussenspel van de piano (een variatie op het eerste tussenspel) waarna de beweeglijkheid in de fluit nog een bladzijde lang aanhoudt. Tenslotte keert op de laatste pagina het thema van het voorspel (en dus van het gevonden fragment) weer terug, maar ditmaal met de fluit erbij. En daarmee is uiteindelijk de cirkel rond.

Op 16 april 2018 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com deze Ballade als "Tune of the Day" gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=3424

Partituur voor fluit en piano:
Aparte fluit partij:

flutetunes partij & partituur:
flutetunes audio tracks:
flutetunes play-along acc.: