Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 65 Pledge

Het stuk met de naam "Pledge" is een volgende poging iets te schrijven voor altsaxofoon en piano. Bij vorige pogingen (met name opus 63) kwam ik erachter dat ik eigenlijk een stuk voor fluit en piano had geschreven, mijn eigen instrument.
Dit keer heb ik getracht het zwoele karakter van het lage register van de altsaxofoon te benutten, maar dan wel gecontrasteerd met passages in een hogere ligging.

Na een voorspel met een vooruit verwijzing naar latere tussenspelen begint de saxofoon zwoel vragend in een lage ligging. Na een eerste frase wordt het vragen wat ongeduldiger met staccato noten en een uitroep. Daarna ontvouwt het hoofdthema zich geleidelijk met ritmische evolutie, gevolgd door een eerste tussenspel. Hierna volgt het tweede thema, eerst stijgend, dan dalend waarna de vragen zich opnieuw aandienen. Dit patroon herhaalt zich opnieuw: tussenspel, tweede thema stijgend en daarna dalend waarbij het tot slot nog verder daalt. Als epiloog komen de vragen nog één keer terug.

Uiteraard is dit stuk opgedragen aan mijn vrouw José die sinds enige tijd saxofoon aan het spelen is en daarmee de inspiratie en uitdaging voor deze compositie biedt (anno november 2014). De vorige keer dat ik een stuk aan haar heb opgedragen is haast 30 jaar geleden (opus 2 uit januari 1985).

Tenslotte ook een opmerking over een misschien wat ongebruikelijke notatie in de bladmuziek: Hoewel de saxofoon partij transponerend is heb ik in de pianopartij bewust de klinkende partij genoteerd en niet de getransponeerde. Hoewel de saxofoon partij zoals genoteerd in de piano-partij/partituur nu afwijkt van de losse sax-partij, kan de pianist nu zelf ook de saxofoonpartij spelen en hem zich eigen maken om zo tot een optimaal samenspel te komen.

Zoals met zoveel Spheren stukken, heb ik hier ook een versie voor fluit en piano van gemaakt, het opus 65 nr.2.

Op 25 januari 2023 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com de Pledge als "Tune of the Day" gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=5187op.65 nr.1 Partituur voor altsaxofoon en piano:
Aparte altsaxofoon partij:

op.65 nr.2 Partituur voor fluit en piano:
Aparte fluitpartij:

flutetunes partij & partituur:
flutetunes audio tracks:
flutetunes play-along acc.: