Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 75 Rhapsodie / Wayfaring

Deze Rhapsodie voor piano solo is ontstaan vanuit een poging om wat voor koor te gaan schrijven, maar na twee regels kwamen toch weer de gebroken akkoorden... Van het een kwam het ander en het gevolg is een samenraapsel van fragmenten, waardoor ik de naam "Rhapsodie" op zijn plaats vond.

De Rhapsodie begint zacht in een gematigd tempo met akkoorden met licht dissonerende toevoegingen die sterker doorwerken in de tweede zin met meer beweging. Een tweede thema volgt vanuit een lager register en bouwt op met in tweede instantie snellere akkoordwisselingen. In de nazin hiervan volgen weer gebroken akkoorden die in tweede instantie een hoger en lichter register opzoeken. Na een derde herhaling van dit tweede thema en een wat meer ritmische herhaling van het openingsthema volgt middels een modulatie de overgang naar een contrasterend deel met driedelige begeleiding. In dit uitbundiger gedeelte wordt meer dynamische ruimte verkent en keert na een plotse modulatie de hoofdtoonsoort terug waarin snelle omspelingen volgen van het openingsthema, gevolgd door reprise en coda.

Er is geen geluidsopname van een uitvoering van deze Rhapsodie op piano, maar om toch een indruk te geven hierbij als audio "weergave" een StaffPad rendering (met de CineSamples Piano).


Dit opus was ooit begonnen als poging om wat voor koor te gaan schrijven, maar het was een "Rhapsodie" voor piano geworden. Ik heb het daarna toch weer omgeschreven voor a capella koor (SSATBB). Gelukkig heeft Manja Geijsel daarna een prachtig passend gedicht geschreven, zowel passend qua woorden als passend qua sfeer.

"Wayfaring" betekent zoiets als "te voet reizen" en verhaalt over het fenomeen dat je denkt dat je een laatste stuk hebt te klimmen, maar dat dan blijkt dat de top nog iets verder ligt: ups and downs die horen bij de klimtocht, bij het onderweg zijn, als metafoor voor de ups-and-downs in het leven. En als je uiteindelijk je doel hebt bereikt, dan kun je -hoe vervuld ook- erachter komen dat niet de top, maar ‘het onderweg zijn’ je uiteindelijke doel is.

Omdat dit koorwerk nog nooit is uitgevoerd, is er ook geen geluidsopname van. Om toch een indruk te geven hierbij als audio "weergave" een StaffPad rendering (met Voxos Epic choir voices).


Op.75 nr.1 voor piano solo "Rhapsodie"
Op.75 nr.2 voor koor SSATBB "Wayfaring"


"Wayfaring" geanimeerd met foto's van Manja Geijsel