Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 85 Méditations

Al jaren geleden heb ik overwogen om een compositie de Franse titel “Méditation” mee te geven, maar tot nu tot heb ik daar steeds vanaf gezien. Het betrof dan wel vaak een rustig stukje (piano)muziek, maar voor mediatie moest het nog rustiger klinken, zo vond ik.
Maar sinds de komst van StaffPad is er veel veranderd, zeker nu ik ook de StaffPad “Ambiance” sound libraries tot mijn beschikking heb. Deze libraries bevatten specifieke klanken voor gebruikt in muziek bij een meditatie. Een treffend voorbeeld hiervan is door StaffPad zelf meegeleverd: "the Light Within". Hierop geďnspireerd en hierdoor aangemoedigd heb ik een aantal korte muziekstukken geschreven in deze reeks “Méditations” opus 85. Ieder is een verkennende studie in het gebruik van deze “ambience” klanken in combinatie met traditionele klassieke instrumenten.

Hoewel ik deze stukken qua bezetting heb geclassificeerd als voor orkest, is dat niet realistisch. Deze muziekstukken bevatten synthetische geluiden die niet of lastig na te spelen zijn. Daarmee gaan deze muziekstukken verder dan het oorspronkelijke doel van deze site: mijn composities publiceren zodat anderen die ook kunnen uitvoeren. Maar ze zijn wel degelijk te beluisteren!

Om deze drie meditatieve stukken integraal te kunnen beluisteren heb ik ook een audio compilatie gemaakt van alle drie de stukken achter elkaar, getiteld "Trois méditations" (bijna 9 minuten).


Méditation #1 op.85 nr.1
Méditation #2 op.85 nr.2
Méditation #3 op.85 nr.3

Trois méditations: op.85