Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 94 Supporting Sounds

Het opus 94 "Supporting Sounds" is een verzameling van muzikale composities die ondersteunend zijn bij beeld, hetzij bij een foto, hetzij filmmuziek bij bewegende beelden (van ofwel een echte video of een animatievideo). Hoewel ik deze qua bezetting als voor orkest heb geclassificeerd, gaat het hier vooral om de digitale sound scape en is er soms een zeer breed palet aan instrumenten gebruikt.

op.94 nr.1 the Shepherd and the Rider
Dit is mijn inzending voor de Ryan Leach Composing Competition juli 2022. Het idee is om muziek te componeren die past bij één enkele foto die gegeven was, en wat niet langer dan 90 seconden duurt. Mijn inzending is een symfonisch gedicht (dat uiteraard volledig in StaffPad is gemaakt en) dat tot doel heeft de pastorale setting van het landelijke dorp uit te drukken met de vreedzame herderin en de meer mobiele rijder. In mijn interpretatie komt de ruiter thuis in zijn warme, landelijke omgeving waar de herderin op hem wacht... Vandaar ook mijn keuze voor de titel "the Shepherd and the Rider". Ik ben zo vrij geweest om van die ene foto (het uitgangspunt van de compositiewedstrijd) een kleine beeldanimatie te maken om mijn interpretatie ook visueel te onderstrepen.

op.94 nr.2 Bridgerton
Snel hierna werd er door Spitfire hun jaarlijkse scoring competition uitgeschreven, en deze keer was de uitdaging om filmmuziek te schrijven bij een fragment uit aflevering 5 van seizoen 1 van de populaire Netflix serie "Bridgerton". Wederom heb ik mijn inzending volledig met StaffPad gemaakt. Bovendien heb ik deze compositie (op mijn iPad) geschreven tijdens mijn vakantie.

op.94 nr.3 Spring
Aan het begin van 2021 (in corona tijd) is "the Cue Tube" begonnen door middel van de film scoring contest #scorerelief2021. Hoewel het ver na de deadline was, heb ik in de zomer van 2022 ook dit leuke korte filmpje van passende muziek te voorzien. Dit in lijn met de andere film "Sprite Fright" van #scorerelief2022 waar ik wel op tijd aan deelgenomen had.

op.94 nr.4 Carriage ride by Moonlight
Dit is mijn inzending voor de Ryan Leach Composing Competition van oktober 2022. Ook deze keer is het uitgangspunt één enkele foto waarbij om maximaal 90 seconden aan orkestmuziek gevraagd wordt. Mijn inzending is opnieuw een symfonisch gedicht (gemaakt in StaffPad) dat tot doel heeft de rit met de koets bij maanlicht te illustreren. Er is een doorgaande beweging in achtsen in de harp en strijkers die het voortgaan van de koets verbeeldt. De hoge flageolettonen van de viool verklanken de ietwat sinistere sfeer. Gaandeweg voegen houtblazers en koperblazers zich bij de strijkers en de ostinaat bewegende harp.


the Shepherd and the Rider op.94 nr.1
Bridgerton op.94 nr.2
Spring op.94 nr.3
Carriage ride by Moonlight op.94 nr.4


"the Shepherd and the Rider" met muziek van Paul Merkus


"Bridgerton" (S1E5 fragment) met muziek van Paul Merkus


Animatie filmclip "Spring" met muziek van Paul Merkus


"Carriage ride by Moonlight" met muziek van Paul Merkus