Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 93 Lumičres

op.93 nr.1 Lumičres de la Ville
Het pianostuk getiteld “Lumičres de la Ville” is geďnspireerd op het stuk “City Lights” van het album "Night" van Ola Gjeilo. Ik was getroffen door de eenvoud van zijn compositie en de kracht van de ritmisch eenvormige herhaling in de linkerhand. Ook zag ik dat dit stuk in al zijn eenvoud wel diverse verschillende compositorische technieken gebruikt, naast herhaling ook doorwerking en het gebruik van complexere harmonieën verderop in het stuk (met name de secundeligging).
Zoiets daagt mij dan uit om ook een dergelijk stuk te schrijven en dat stuk is mijn “Lumičres de la Ville” geworden. In dit eenvormige stuk van 48 maten gebruik ik dezelfde stapsgewijze melodie in de rechterhand bij eenzelfde eenvormige begeleiding in de linkerhand. Ook in dit stuk is er het gebruik van complexere harmonieën verderop in het stuk, niet alleen de secundeligging, maar ook het gebruik van verminderde akkoorden. En ook hier het sporadisch gebruik van het octaveren van de melodie.

op.93 nr.2 Lumičres de la Campagne
Na de “Lumičres de la Ville” is er ook nog een “Lumičres de la Campagne” gekomen, het opus 93 nr.2. Dit stuk is ook voor piano solo en heeft een constant ritme van gebroken akkoorden in de linkerhand gemeen met de “Lumičre de la Ville”, maar op het platteland is het 's nachts veel donkerder. Het stuk begint en eindigt dan ook in een donkere ligging, maar bloeit in het midden op naar heldere hoogten.

op.93 nr.3 Lumičres des Bougies
Een klein jaar later heb ik nog een derde pianostuk toegevoegd, en wel deze "candlelight". Het is een rustig en eenvoudig stuk dat zich kenmerkt door een continue kabbelende achtstenbeweging in de linkerhand. Opgedragen aan een vriendin voor wie troost en rust op dat moment erg welkom waren.


Lumičres de la Ville op.93 nr.1

Lumičres de la Campagne op.93 nr.2

Lumičres des Bougies op.93 nr.3


Paul Merkus speelt zijn "Lumičres de la Ville"


Paul Merkus speelt zijn "Lumičres de la Campagne"


Paul Merkus speelt zijn "Lumičres des Bougies"