Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 33 Wijs mij de plek

Na het schrijven van het Otherwise lied op tekst van Toos van Raaij, kreeg ik van haar een exemplaar van de bundel "De zevende", gedichten en verhalen van het Zuid-Brabants Dichters- en Schrijversgezelschap Explanade (ISBN 90-806120-1-4).
Daarin trof ik het naamloze gedicht wat begint met de woorden "Wijs mij de plek", wat mij vervolgens inspireerde daar 'muziek onder te zetten'.

Het resultaat is een lied voor vierstemmig gemend koor, eventueel begeleid door orgel of piano, wellicht te gebruiken in een liturgische dienst. De gedragen melodie geeft sfeervol uiting aan de verzuchtende vraag naar mensen die werkelijk luisteren, naar stilte en de ruimte voor muziek, alsmede naar een huis om in thuis te komen. Iedere strofe begint met een karakteristieke sextensprong, wat in de tweede helft van iedere strofe beantwoordt wordt met een octaafsprong als de overtreffende trap.

Een kleine 10 jaar na het schrijven van dit lied is het dan toch een keer echt uitgevoerd in een liturgische viering, en wel op 3 juli 2011 in de Verrijzeniskerk in Eindhoven bij de laatste viering met het Gemengd Koor aldaar. Het was treffend te merken hoe actueel en to-the-point de tekst "Wijs mij de plek waar mensen nog luist'ren" was, in een context van een kerk die sluit omdat de mensen wegblijven, o.a. omdat men zich niet gehoord voelt.


Het was jammer dat dit lied slechts één maal kon weerklinken door de opheffing van het Gemend Koor. In de Verrijzeniskerk was er nu alleen nog het Jongerenkoor LittleLight, maar daarvoor was de toonzetting te zeer op basis van een gedragen melodie. Vandaar de vraag naar een jongerenkoor versie van "wijs mij de plek". De versie voor jongerenkoor opus 33 nummer 2 is het gevolg van dat verzoek.
Helaas werd ook het jongerenkoor opgeheven voordat het tot een uitvoering heeft kunnen komen.Op.33 Nr.1 : Partituur:
Koorpartij:

Op.33 Nr.2 : Partituur:
Koorpartij: