Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 47 Chorale

Deze "Chorale" is een spontane compositie die op een avond ontstaan is (4 jan 2007), terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet van plan was. Hoewel me dit wel eens eerder overkomen is, ligt aan de meeste andere werken meestal wel een plan of intentie ten grondslag en vaak ook al een eerste uitvoering.

Zo niet bij dit korte stuk, want het betreft hier meer een compositorische oefening om een koraal te schrijven met eigentijdse harmonieŽn in een strikte meerstemmigheid. Vandaar die bezetting die ietwat ongespecificeerd is (net als Bach deed bij zijn "kunst der Fuge", hoewel daar de gelijkenis volledig ophoudt). Deze vier stemmen zouden uitgevoerd kunnen worden door strijkkwartet of een vierstemmig koor, net als bij een eerdere compositorische oefening. Maar qua bereik van de stemmen is niet met een bepaalde bezetting rekening gehouden (wat het zingen uitdagend maakt).

Deze korte koraal van 16 maten betaat uiteraard uit 4 zinnen van 4 maten ieder waarin ik gepoogd heb te balanceren tussen eigentijdse harmoniŽen enerzijds en verantwoorde stemvoering anderzijds. De luisteraar oordele zelf.

Nadat de versie voor strijkkwartet was geschreven (op.47 nr.1) heb ik ook nog een versie voor piano solo gemaakt (op.47 nr.2), mede omdat de eerste waarschijnlijk nooit zal worden uitgevoerd door een echt strijkkwartet. Dankzij StaffPad heb ik drie audio weergaves kunnen maken: de eerste met strijkorkest (m.b.v. de Berlin strings library), de tweede met strijkkwartet (m.b.v. Cinesamples CineStrings Solo library) en een derde met een vierstemmig koor (m.b.v. de VOXOS Epic Choirs library).


op.47 nr.1 voor vier stemmen

op.47 nr.2 voor piano solo