Spheren
Muziek van
Paul Merkus
Op. 48 Monologues

In de tweede helft van 2006 stond de dwarsfluit weer meer in de belangstelling, iets wat ook al bleek uit de Rengaine voor fluit en piano. Na de aanschaf van een nieuw instrument worden er heuse fluitlessen gevolgd, iets wat zeer stimuleert. Vandaar weer eens een compositie voor fluit, maar dit maal voor fluit solo. Deze keuze is enigszins geïnspireerd op de bekende "Syrinx" van Debussy voor fluit solo.

De titel van dit kleine stukje is "Monologue" vanwege de eenstemmigheid, en ik sluit niet uit dat dit opus nog eens een tweede deel gaat krijgen met de titel "Dialogue". De bezetting daarvan wordt dan natuurlijk een tweetal fluiten, iets wat helemaal terug voert op opus 1 nr.1, het fluitduet wat destijds in 1983 het begin van Spheren vormde.

Op 14 mei 2018 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com de eerste Monologue als "Tune of the Day" gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=3452

Veel later heb ik dit solo stuk toch alsnog van een begeleiding voorzien, eerst een pianobegeleiding en daarna ook een orkestbegeleiding, en die bij mijn solo-opname ingemonteerd.

Maar toch lopen zaken weer anders dan voorzien. In het voorjaar van 2019 (12 jaar na de compositie van de eerste Monologue) werd ik uitgedaagd om verder te gaan met de Monologue en te proberen die spannender te maken. Omdat de Monologue I inmiddels gepubliceerd was wil ik daar niet aankomen en heb ik een tweede geschreven: "Monologue II", op.48 nr.2.
Dit stuk begint met vrije vallende motieven die ieder steeds wat hoger beginnen. Daarna volgen twee stijgende motieven waarna het met twee dalende tot rust komt. Vervolgens kruipt het geluid van onderaf langzaam wervelend omhoog in een achtstenbeweging om na drie pogingen uitbundig door te breken. Tot slot klinkt de reprise stralend in het hogere octaaf om opnieuw tot rust te komen.
En daarna heb ik daar ook een versie voor cello solo en voor piano solo van gemaakt.

Op 18 september 2019 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com Monologue II als "Tune of the Day" gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=3948

Na de tweede monoloog kan er natuurlijk ook weer een derde volgen, vandaar "Monologue III", op.48 nr.3. Deze derde Monologue heeft een statig karakter (vandaar de tempo aanduiding "Andante solenne"). Het openingsthema bouwt aanvankelijk langzaam op vanuit de diepte, maar er komt langzaam maar zeker daarna wat meer beweging in het thema, alvorens het terugkeert in het middenregister. Hierna volgt een milder middendeel met omspelingen en seufzer-figuren. Ook in de reprise mondt het thema uit in meer omspelingen en wordt er (als een soort toegift) een nog hogere climax bereikt, waarna er een diepe duikeling volgt. Tenslotte een korte epiloog met de route terug omhoog.
Net als bij de tweede Monologue heb ik ook van de derde Monologue een versie voor piano gemaakt.

Op 11 december 2019 heeft de Amerikaanse WEB-site flutetunes.com Monologue III als "Tune of the Day" gepubliceerd. Zie https://www.flutetunes.com/tunes.php?id=4035

Ik heb me pas maandan later gerealiseerd dat Monologue III wel wat weg heeft van "Åses død", het 2de deel uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg.


"Monologue I" voor fluit solo:
"Monologue I" voor fluit en piano:
"Monologue I" voor fluit en orkest:
Monologue I flutetunes partij:
Monologue I flutetunes audio tracks:

"Monologue II" voor fluit solo:
"Monologue II" voor cello solo:
"Monologue II" voor piano solo:
Monologue II flutetunes partij:
Monologue II flutetunes audio tracks:

"Monologue III" voor fluit solo:
"Monologue III" voor cello solo:
"Monologue III" voor piano solo:
Monologue III flutetunes partij:
Monologue III flutetunes audio tracks:


Uitvoering van "Monologue I" met bladmuziek